Sjov og inkluderende motion med andre børn og unge! 


Mange tror at folkedans er gamle mænd og damer, der danser i folkedragter og med halm i træskoene. Men for de mange børn og unge i Danmark, der danser folkedans, er folkedansen et fællesskab på tværs af Danmark, hvor man danser, hygger og leger med dansen.
 
Børn og unge oplever folkedansen i foreninger, til legestuer, til natdans, på stævner eller andre arrangementer, sammen med andre børn og unge, eller på et voksenhold. 


Dansen kan være sjov og fjollet til legestuer og natdans, men kan også være en koncentrationsøvelse og mere seriøs, når man prøver en ny dans i foreningen eller stiller op til konkurrencer. Dansen kan bruges på mange måder, hvilket flere ungdomsdansere viser ved at lave opvisningshold til at fremvise deres glæde og ambitioner for folkedansen i Danmark.

I Folkedans Danmark er vi stolte af at kunne bringe mentalt og fysisk sundhed ind i børn og unges liv, for gennem dansen lærer børn og unge på sjov vis ikke at være kropsforskrækket, men at tage hensyn, være imødekommende og forholde sig til sine meddansere. Alt efter alder og teknisk kunnen udfordres de med danse af forskellig sværhedsgrad, som et led i at udvikle deres koordineringsevne samt rytmike og mentale overskud. 

Det bedste ved dansen er dog at uanset om man danser med eller uden fejl, så er det sjovt, fordi det er sammen med andre friske børn og unge.


Børne- eller ungdomsdanser?
Folkedansen er inkluderende, men det er også vigtigt at finde et hold, der passer til et barn eller en teenagers alder og kunnen. Ingen nybegynder teenager ønsker at starte på et børnehold 2-7 årige, og modsat, så det er vigtigt at finde det der passer bedst til ens alder og danseerfaring. Så hvornår er man børnedanser versus ungdomsdanser?

Normalt, på et børnehold og til danseworkshops, arbejder man på fundamentale dele af koordinering og rytmik i 2-7 års alderen, og fra 8-12 års alderen arbejdes der på de basale trin inden for folkedansen. Der er stor forskel på hvor længe de forskellige aldersgrupper kan danse koncentrere. De små børn danser i maksimalt 45 minutter koncentreret sammenlignet med unge, der let kan danse i flere timer.


Fra ca. 13 år og opefter er der fokus på teknisk udvikling, såsom svære trin, fatning og eventuelle løft i dansen. Der er mange steder hvor der desværre ikke er nok ungdomsdansere til et hold, men hvor voksenholdet gør plads til unge for at inkludere dem. Mange ungdomsdansere tager også gerne på et børnehold, når der er mangel på dansere i deres aldersgruppe eller fordi man har behov for et mindre udfordrende niveau.

Til børne- og ungdomslegestuer blandes alle dansere som regel på tværs af alder, og dansene starter fra laveste niveau og stiger gradvist. På denne måde får alle danset noget der passer bedst til ens aldersgruppe, men man får også muligheden for at prøve nogle nye og udfordrende danse.


Herunder deler ungdomsdanseren Nikolaj sine tanker om folkedans:

“Mit navn er Nikolaj Petersen og jeg er 20 år gammel. Jeg har danset siden jeg var 3 år og har danset i flere foreninger og på forskellige opvisningshold. 

Det dansen giver til mig, er et frirum væk fra hverdagen, hvor man ikke skal tænke på skole, arbejde eller andre problemer, og bare kan have det sjovt og hygge sig med de venner man har fået gennem dansen.


Det sociale inden for folkedansen betyder rigtig meget for mig, for jeg har fået en masse venner, som nærmest er som en lille familie. Uanset om det er nogle du ser en gang om ugen, en gang om måneden eller en gang om året, så er det altid fedt at kunne samles omkring folkedansen.


Langt de færreste ved, at det faktisk er hårdt at danse folkedans. Når vi er ude og træne med vores opvisningshold er det en hel weekend fra lørdag morgen til søndag eftermiddag, så det kræver at du har en ordentlig kondition og en god teknik, så du ikke bliver kørt helt i sænk.


Nikolaj Petersen, Herlev
Ungdomsdanser


Kontakt og sociale medier
Med nye kræfter i B&U-Udvalget arbejder vi med øget vidensdeling mellem B&U foreninger, andre interesserede og B&U-Udvalget. 

Udover at læse videre her på hjemmesiden, kan man også følge med i aktiviteter på facebooksiderne
Børnenes FOLK-news og De unges FOLK-news eller vores egen aktivitetskalender B&U for finde aktiviteter i nærheden af dig.

Ved at skrive til boernogunge@folkedans.dk kan man kontakte
B&U-Udvalget  om hjælp med specifikke spørgsmål eller idéer. 

Se den skønne video, hvor 2 piger fortæller om hvorfor de går til folkedans.