Instruktøruddannelse DRAGT

Praktisk og teoretisk uddannelse i danske folkedragter

Uddannelsen finder sted 6. – 12. September 2020 på Nørgaards Højskole i Bjerringbro.


Uddannelse er baseret på at formidle en viden om danske folkedragter og de teknikker, man har brug for ved rekonstruktion af dragter til brug for folkedans, men der er den sidegevinst, at teknikker og mønstre i høj grad inspirerer til ny anvendelse i moderne tekstiler.
Folkedans Danmark har afholdt dragtkurser siden 1969 og har derfor en stor viden om danske og nordiske dragter.

Uddannelsen giver en kompetent indføring i de danske folkedragter samt kulturarven indenfor tekstilformidling. Uddannelsen henvender sig til alle tekstil- og dragtinteresserede i Norden.

Uddannelsen er baseret på faste hold efter det antal år, man har deltaget, men med fællestimer om aftenen. Den omfatter 6 hold, som skal tages i rækkefølge. Ved afslutningen har man gennemgået de grundlæggende teknikker, som vi finder brugt på danske folkedragter, indenfor tilskæring, sy teknik og broderi.
Man får desuden gennem foredrag og studier af landlige klædedragter fra ca. 1750 til 1860 samt kendskab til den kulturhistoriske baggrund i den periode, hvor dragterne blev brugt.  

Fagene på de enkelte hold:

Hold 1.
Syning af forskellige stingtyper, almen dragtlære, syning af særk, syning af slidsebunde, pynt på særke og skjorter, tamburering, syning af knæbukser og strikning af strømper og nattrøjer.

Hold 2:
Tilskæring af bukser, stil og snit, syning af rynket skørt, syning af huer, syning af skulderstykker og håndlinninger, syning af hvide knapper og knaphuller virkning af bånd og knytning af snore.

Hold 3:
Syning af bul, syning af sløjfer, påtegning af broderi, tylstrækning, syning af lægget skørt, stil og materiale, tilskæring af veste, hue- og tørklædebroderi og materialelære.

Hold 4:
Tilskæring af snøreliv/bul, syning af vest, undervisningslære, båndvævning, syning af floss og syning af knaphuller til veste og kofter.

Hold 5:
Genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling), pibning, hulsømme og tællesyning, syning af kvindetrøje, brug og tilpasning af broderimønstre og tilskæring af tøj med ærmer.

Hold 6:
Syning af detaljer på mandstrøje/kofte, syning af skindbukser og skindbroderi, stil og materiale, kniplingssyning på tyl, frynser til sjaler og genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling)  
   
Fællestimerne om aftenen vil typisk omfatte:
  • Fremvisning af dragtdele
  • Udstilling af gamle dragtdele
  • Introduktion til brug af værktøjer i dragtarbejde
  • Foredrag