Instruktøruddannelse DRAGT

Praktisk og teoretisk uddannelse i danske folkedragter

Uddannelsen finder sted 7. – 13. September 2019 på Nørgaards Højskole i Bjerringbro.


Uddannelse er baseret på at formidle en viden om danske folkedragter og de teknikker, man har brug for ved rekonstruktion af dragter til brug for folkedans, men der er den sidegevinst, at teknikker og mønstre i høj grad inspirerer til ny anvendelse i moderne tekstiler.
Folkedans Danmark har afholdt dragtkurser siden 1969 og har derfor en stor viden om danske og nordiske dragter.

Uddannelsen giver en kompetent indføring i de danske folkedragter samt kulturarven indenfor tekstilformidling. Uddannelsen henvender sig til alle tekstil- og dragtinteresserede i Norden.

Uddannelsen er baseret på faste hold efter det antal år, man har deltaget, men med fællestimer om aftenen. Den omfatter 6 hold, som skal tages i rækkefølge. Ved afslutningen har man gennemgået de grundlæggende teknikker, som vi finder brugt på danske folkedragter, indenfor tilskæring, sy teknik og broderi.
Man får desuden gennem foredrag og studier af landlige klædedragter fra ca. 1750 til 1860 samt kendskab til den kulturhistoriske baggrund i den periode, hvor dragterne blev brugt.  

Fagene på de enkelte hold:

Hold 1.
Syning af forskellige stingtyper, almen dragtlære, syning af særk, syning af slidsebunde, pynt på særke og skjorter, tamburering, syning af knæbukser og strikning af strømper og nattrøjer.

Hold 2:
Tilskæring af bukser, stil og snit, syning af rynket skørt, syning af huer, syning af skulderstykker og håndlinninger, syning af hvide knapper og knaphuller virkning af bånd og knytning af snore.

Hold 3:
Syning af bul, syning af sløjfer, påtegning af broderi, tylstrækning, syning af lægget skørt, stil og materiale, tilskæring af veste, hue- og tørklædebroderi og materialelære.

Hold 4:
Tilskæring af snøreliv/bul, syning af vest, undervisningslære, båndvævning, syning af floss og syning af knaphuller til veste og kofter.

Hold 5:
Genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling), pibning, hulsømme og tællesyning, syning af kvindetrøje, brug og tilpasning af broderimønstre og tilskæring af tøj med ærmer.

Hold 6:
Syning af detaljer på mandstrøje/kofte, syning af skindbukser og skindbroderi, stil og materiale, kniplingssyning på tyl, frynser til sjaler og genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling)  
  
Der vil også i 2019 være mulighed for at deltage på hold 7. Dette hold er tiltænkt tidligere deltagere, som efter afslutningen på hold 6, synes de lige mangler noget, eller gerne vil have opfrisket nogle fag. Der er for disse deltagere mulighed for selv at stykke sin timeplan sammen. Det kræver blot, at man meddeler, hvilke fag man ønsker at deltage på.    
   
Fællestimerne om aftenen vil i år komme til at omfatte:
  • Fremvisning af dragtdele
  • Udstilling af gamle dragtdele
  • Introduktion til brug af værktøjer i dragtarbejde
  • Foredrag ved Inge Christiansen


Undervisere:

Lena Agerskov, Kirsten Emiland, Karen Birgitte Hansen, Tove Jensen, Anna-Margrethe Jonsson, Tina Profft Larsen, Birte Moshage, Lis Sonne Svendsen, Inge Sølling, Jette Sørensen og Sonja Tind.

Praktiske oplysninger

Kursusleder:
  
Inge Sølling, Bjerggården 18, 3.th., 2635 Ishøj Tlf.: +45 2763 1929 
E-mail: solling@ishoejby.dk

Kursussted: 
Nørgaards Højskole, Vestre Ringvej 9, 8850 Bjerringbro

Ankomst:  Lørdag den 7/9 - 2019 kl. 15:00
Afrejse: Fredag den 13/9 - 2019 kl. 9:30

Indkvartering:  
Dobbeltværelse med opredning og fælles bad = intet tillæg (indregnet i kursusprisen)
Dobbeltværelse med eget bad = tillæg 400 kr. (200 kr. pr. person) 
Enkeltværelse med fælles bad = tillæg 400 kr. 
Enkeltværelse med eget bad = tillæg 600 kr.
Der er kun et begrænset antal enkeltværelser til rådighed, hvorfor tildeling af disse vil ske i den rækkefølge tilmeldingerne indkommer.

Tilmelding:  
Sidste frist for tilmelding er 15. august 2019. 
På blanketten her  
Betaling med betalingskort ved tilmeldingen.

 Kursuspris

  8.000,-

FD-tilskud til foreningsmedlemmer

 2.800,-

 Din FD-pris som foreningsmedlem

5.200,-


Afbud:  FD's generelle afbudsregler  er gældende
  
Optagelse:
Efter tilmelding via hjemmesiden er foretaget vil der senest i august blive udsendt materiale til brug på kurset.

Yderligere oplysninger kan indhentes hos kursusleder Inge Sølling, telefon: 27631929 e-mail solling@ishoejby.dk